Η παράδοση της φιλοξενίας, δηλαδή η υποδοχή και περιποίηση των ξένων, αποτελούσε για τους αρχαίους Έλληνες έναν εξαιρετικά σημαντικό θεσμό και για τον ελληνικό πολιτισμό, διαχρονικό χαρακτηριστικό.
Η φιλοξενία ετυμολογείται από το φιλώ ( = αγαπώ) + ξένος. Αναφέρεται στη φροντίδα ενός επισκέπτη/ξένου, καθώς και στην τιμή που αποδίδεται σε αυτόν – τιμή που αποτελεί ηθικό χρέος των ανθρώπων και ιερό κανόνα των θεών. Είναι ένας άρρητος πολιτισμικός νόμος που δείχνει γενναιοδωρία και ευγένεια προς τους ξένους, όπως άλλωστε αντικατοπτρίζεται και μέσα από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των ομηρικών χρόνων.
Οι λέξεις «φιλόξενος» και «ξενοδόκος» (ξενοδόχος) δήλωναν τη στάση, την οποία τηρούσαν οι πρόγονοί μας απέναντι στους ξένους. Η λέξη ξενοδόχος δήλωνε αρχικά την υποδοχή και αποδοχή του επισκέπτη από τον οικοδεσπότη, ενώ κατά τη μεσαιωνική περίοδο δήλωνε αυτόν που επαγγελματικά παρέχει φιλοξενία σε ξένους, δηλαδή τον ιδιοκτήτη ξενοδοχείου.
Όταν στην αρχαία Ελλάδα εμφανιζόταν ένας ξένος/επισκέπτης, ο «σπιτονοικοκύρης» τον πλησίαζε, τον χαιρετούσε εγκάρδια, και τον προσκαλούσε σε δείπνο προς τιμήν του. Η σωστή παροχή φιλοξενίας στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένα σημαντικό τελετουργικό που ενθάρρυνε την κοινωνική, πολιτική ή στρατιωτική δικτύωση. Ήταν μια ιερή ευθύνη που βρισκόταν διαρκώς κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Ολύμπιων θεών, καθώς ο Ξένιος Ζευς (Δίας), «ο θεός των ξένων», κυβερνούσε ως ο κύριος προστάτης της φιλοξενίας.
Ακόμη και σήμερα, η πρώτη επαφή του επισκέπτη με τα ελληνικά εδάφη και τους ανθρώπους χρωματίζεται από τη γενναιόδωρη φιλοξενία που προσφέρει ο οικοδεσπότης! Εμπνευσμένοι από την αληθινή ελληνική ιδέα της φιλοξενίας, στο SAY Hotel υποδεχόμαστε τους καλεσμένους μας με τα πιο ζεστά χαμόγελα και φροντίζουμε να τους παρέχουμε οτιδήποτε χρειαστούν!